Waarom ruik je door Corona niks of weinig meer?

Boven in je neus zitten receptoren (zenuwuiteinden). Die maken verbinding met geurmoleculen die je inademt. Bij z’n verbinding ontstaat een signaal dat naar je hersenen gaat. Daar wordt het een geur of smaak die je kunt benoemen of herkennen. De nieuwste theorie is dat het corona virus zich vastzet op de ondersteunende cellen die om je geurreceptoren heen zitten, waardoor die niet goed meer werken.

Er is recentelijk ontdekt dat het coronavirus niet direct de zenuwcellen aantast die verantwoordelijk zijn voor geurwaarneming. Het blijkt dat het coronavirus vooral schade aanbrengt aan ondersteunende cellen bovenin de neusholte. Hierdoor verwachten de onderzoekers dat het reukverlies in de meeste gevallen niet permanent van aard zal zijn.

Terugkrijgen van je reuk?

De professor Patel van Stanford University helpt al 10 jaar mensen om hun reuk terug te krijgen. In een klinische proef van 2017 ontdekten Patel en een team van onderzoekers dat patiënten die een olfactorische training hadden gedaan met etherische oliën twee keer zoveel kans hadden om hun reukzin te verbeteren dan degenen die dat niet deden. Dit komt omdat etherische oliën de neiging hebben om één duidelijke geurmolecule te hebben. Omdat de reukzenuw uniek is in de manier waarop hij zich direct door het geheugencentrum van de hersenen beweegt, hebben geuren een speciale manier om het geheugen op te roepen.

Specialisten in de VS hebben een reuktraining ontwikkeld. Reuktraining, het  proces van het regelmatig en herhaaldelijk ruiken van bepaalde dingen, is een aanpak die jouw reukvermogen kan helpen terug te keren. Je reukzin kan hierdoor verbeteren, licht verbeteren of helemaal niet verbeteren. Ondanks dat reuktraining geen geneeswijze is kun je het zien als een soort fysiotherapie voor de neus. Garanties heb je helaas niet maar het is zeker het proberen waard.

Reuktraining niet alleen voor Corona…

Ook bestraling, chemotherapie of een neusoperatie kan het reuk- en smaakverlies veroorzaken.  Heb je last van dit verlies en wil je jezelf trainen voor verbetering, neem dan zeker vrijblijvend contact op met mij.