Hoe, verleiding gaat door de neus?

Al jaren help ik als Geur & Parfum consulente mensen om een keuze te maken uit tal van geuren. Onze neus vertelt immers meer over onszelf dan we doorgaans beseffen. Zo ben ik er achter gekomen met welke geuren je aan de slag moet gaan als we in de mood for love zijn.

Want; een geur doet sowieso iets met een mens. Enerzijds kan een geur een gevoel of herinnering oproepen, en bijgevolg een dikwijls emotionele reactie losmaken. Anderzijds helpt een geur ons om keuzes te maken: een geur trekt aan of stoot af.

 

Verleiden op frisse dagen en zwoele avonden

 

Een parfum gebruiken kan verschillende doeleinden hebben. Er zijn de frissere geuren die bedoeld zijn om ons tijdens warme dagen een beter voorkomen te geven. Om minder frisse geuren te verdoezelen ook soms. De warmere, vollere geuren daarentegen dienen eerder om aandacht te trekken. Die gebruiken we dan ook ’s avonds, om een aangename, misschien zelfs sensuele sfeer op te roepen.

 

Sensuele geuren “Welke geuren dat dan precies zijn?”

 

In die sensuele geuren vinden we ingrediënten terug als amber, musk en civet: uitgesproken dierlijke geuren die vroeger weliswaar werden verwerkt in parfum. In onze hedendaagse maatschappij is het gebruik van dierlijke geuren alleen nog toegelaten in een synthetische versie. Dat geeft het voordeel dat ze nu met de juiste gedoseerde geuren kunnen werken. Maar ze worden dus ook vandaag nog gebruikt in parfums voor eerder sensuele doeleinden, samen met geuren als vanille, patchouli, soms ook bergamot.

 

Verleidende geuren voor vrouwen, mannen en het verschil

 

Vrouwen hebben vaak meerdere parfums, met het oog op de verschillende doeleinden. Ze vragen mij dus ook expliciet naar een geur om te verleiden, terwijl mannen dat veel minder doen. Mannen kiezen voor zichzelf sowieso eerder geuren met frisse en houttoetsen, en nemen dat meteen mee in hun verleidingsstrategie.

 

Ten slotte kunnen ook geuren die aan lekker eten doen denken – de zogenaamde gourmandnoten – een uitgesproken werking hebben: aardbei, mandarijn, chocolade… worden daarom ook dikwijls gebruikt in sensuele producten.

 

En verleidelijke geuren doen wel degelijk iets met ons. Er zijn tal van studies uitgevoerd naar geuren en hun rol in het aantrekkingsspel tussen mannen en vrouwen. Het is duidelijk dat zowel mannen als vrouwen getriggerd worden door geuren die doen denken aan een man of vrouw. De juiste geuren doen ons lichaam hormonen aanmaken, of versterken de hormonen die daarvoor verantwoordelijk zijn, waardoor we aangeven open te staan voor de verleiding.

 

Daarbij interpreteren mannen geuren weliswaar op een andere manier dan vrouwen. Als een geur een man bevalt, koppelt hij die doorgaans meteen aan zijn partner. Hij vindt het ‘net iets voor zijn vrouw’ of niet. Een vrouw betrekt de geur doorgaans op zichzelf. Wat ze als ‘een typische mannengeur’ beschouwt, wijst ze meteen af.

 

In die zin valt het me ook op dat vrouwen wel eens graag van parfum veranderen, terwijl veel mannen het liever houden bij het parfum dat hun vrouw droeg toen ze haar leerden kennen. Die geur roept bij hen vertrouwelijkheid op, en door de herinnering ook… verleiding!

 

“Een parfum is een bijzonder mooi product, als het juist gebruikt wordt”

Een parfum dat je op het lijf gemaakt is, bezorgt je een goed en warm gevoel en laat je jezelf meer openstellen.

 

De stap naar het spel van de verleiding is snel gezet.